Groen in Oss

In Oss werken we samen aan een groene en duurzame gemeente, waarin we gezond en veilig kunnen leven, wonen, werken en ondernemen.

Subsidies

Klimaatbestendige maatregelen

Wilt u bijvoorbeeld een groen dak aanlegt of een regenton kopen? Dan kunt u een subsidie aanvragen voor klimaatbestendige maatregelen. Lees meer over de subsidie voor klimaatbestendige maatregelen op de website van waterschap Aa en Maas

Vergoeding voor uw bijzondere boom

Heeft u een perceel (landbouw)grond?

Wilt u een perceel (landbouw)grond rond uw huis of boerderij in het buitengebied mooier maken door het aanplanten van streekeigen beplantingen, het inzaaien van bloemrijke randen, de aanleg van een kikkerpoel of voor kleinschalige natuurontwikkeling in het algemeen? Lees meer over de stimuleringsregeling STILA.

Heeft u een erf?

Heeft u een erf? En wilt u op dat erf iets doen voor vogels, egels en insecten? Stichting Brabants Landschap geeft u gratis advies én maatregelen zoals beplanting, nestkasten, voedsel en nog veel meer. Lees dan meer over het project ErvenPlus4.0

Projecten

Meer groen in de buurt

Door tuinen groener te maken, worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving! Doet u mee?
Lees meer over 'Operatie Steenbreek: Samen meer groen in de buurt'

Geveltuinen

Geveltuinen zorgen voor meer groen in de straten. Hiermee fleurt de buurt nog meer op. En het groen zorgt voor meer frisse lucht en is erg belangrijk voor de allerlei insecten en andere kleine beestjes. Ook kan hierdoor een deel van het regenwater rechtstreeks de grond in. Daarom willen de gemeente Oss en woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland dit jaar 100 nieuwe geveltuinen aanleggen in de gemeente Oss. Doet u mee?

Tiny Forest (minibos)

Wil je ook een minibos in jouw eigen wijk of dorp hebben? De gemeente Oss en het IVN zijn samen op zoek naar een locatie voor een Tiny Forest. Help ons met de zoektocht naar een mooie locatie voor meer groen.

Bewoners Beheren Buurt

U weet zelf het beste wat nodig is in uw wijk of buurt en wat er beter of mooier kan. Het project Bewoners Beheren Buurt geeft u de ruimte en mogelijkheid om samen met buurtgenoten uw woonomgeving te beheren en onderhouden. Lees meer over 'Bewoners Beheren Buurt'

Zelf aan de slag met deze tips

Een paar keer per jaar geven we een Groen pagina uit. Met daarin onder andere praktische tips hoe u zelf aan de slag kunt gaan met groen in uw directe leefomgeving.

Dit doet de gemeente

Maaien

Soms ontvangen we vragen van inwoners waarom we de bloemen in bermen, sloten en op grasvelden maaien. Zij vinden dat zonde van de bloemen. Andere mensen vragen ons om juist méér te maaien, omdat er zoveel ‘onkruid’ staat. Lees meer over Minder maaien, meer bloemen, meer insecten.

Bomen

Laatste wijziging