Vanaf 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet. De Omgevingswet voegt de wetten en regels over onze ‘fysieke leefomgeving’ samen. En maakt de procedures overzichtelijker. Lees meer over de Omgevingswet.
Bouwen en Wonen
Omgevingswet
Bouwen of verbouwen
Als u wilt gaan bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u aan in het Omgevingsloket Soms heeft u geen vergunning nodig om te (ver)bouwen. Lees meer over vergunningsvrij bouwen. In het Welstandsbeleid staat duidelijk waar het beeld van de bebouwing aan moet voldoen. Lees meer over beleid van welstand.
Ruimtelijke plannen
De ruimtelijke plannen van de gemeente staan in de omgevingsvisie en het omgevingsplan.
Lees meer over ruimtelijke plannen
Opkoopbescherming
Opkoopbescherming houdt in dat de woning in de eerste vier jaar na aankoop niet mag worden verhuurd.
Lees meer over opkoopbescherming.
Publicaties en overeenkomsten én omgevingsdialoog
Kennisgevingen, stukken die ter inzage liggen en overeenkomsten die gaan over lopende ruimtelijke plannen, lees meer over publicaties en overeenkomsten.
Als u een plan heeft dan kan dit gevolgen hebben voor uw omgeving. Het is daarom belangrijk om uw plan goed uit te leggen aan de omgeving. Lees meer over omgevingsdialoog.
Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb)
Vanaf 1 januari 2024 geldt naast de Omgevingswet ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Dit betekent dat u als initiatiefnemer vóór u gaat (ver)bouwen na moet gaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Lees meer over Wkb.
Koop- en huurwoningen
Informatie over koop- en huurwoningen in Oss en de woningcorporaties staat op Koop- en huurwoningen
Starterslening
Uw inkomen is net te laag voor de hypotheek van uw eerste woning. Vanaf 1 maart 2024 kunt u een Starterslening aanvragen.