Bij het dunnen halen we in een bomenrij vaak om en om een boom weg. Hierdoor krijgen de bomen die blijven staan, weer meer ruimte om goed te groeien. Als bomen te dicht bij elkaar staan gaan ze in elkaar groeien. Hierdoor krijgen veel takken het zwaar en sterven af. Je krijgt dan doodhout. Doodhout breekt makkelijk af en valt dan naar beneden. Het gaat soms om dikke takken die veel schade kunnen veroorzaken.
De zomers worden steeds droger in Nederland. Hierdoor moeten de bomen soms met elkaar in gevecht om het regenwater dat er valt. Staan de bomen te dicht op elkaar, dan kan het dat alle bomen in de straat sterven door droogte. Door op tijd te starten met dunnen, voorkomen we problemen. Zo zorgen we ervoor dat de bomen die blijven staan goed kunnen groeien en gezond blijven.
Dunnen van bomen
Wat is dunnen van bomen?
Waar dunnen we bomen?
In het najaar 2022 gaan we in de volgende straten bomen dunnen:
- Hamelspoelweg, Herpen
- Wooijstraat, Herpen
Verschil tussen veel ruimte en weinig ruimte
Bomen die genoeg ruimte hebben worden groter en zijn gezonder. Dit levert de volgende voordelen op:
- Hoe dikker een boom, hoe meer kooldioxide (CO2) er wordt opgeslagen;
- Een grote boomkroon met veel bladeren zorgt voor het meer opnemen van vervuilende gassen (stikstofoxiden, ammoniak, zwaveldioxide en ozon) en fijnstof. Dit levert dus een schonere lucht op.
- Meer blad, zorgt voor meer verdamping, dus meer verkoeling rond een boom. Dit is op de steeds vaker hete zomerse dagen een groot voordeel;
- Hoe breder de boom, hoe meer regenwater er op het blad komt en hoe langer het duurt voordat de regen de grond raakt. De boom houdt het water langer vast.
- Hoe mooier en groter de boom, hoe meer mensen hiervan genieten.
- In een grotere boom leven meer dieren.
Waarom zijn bomen dicht bij elkaar geplant?
Vroeger werden bomen op korte afstand van elkaar geplant. Hierdoor zag de straat er meteen groen en mooi uit. Bomen werden op elke 5 tot 8 meter afstand van elkaar geplant.
Tegenwoordig planten we bomen op grotere afstand van elkaar, zodat dunnen niet meer nodig is. Een straat met nieuwe bomen ziet er nu meteen nog niet zo groen uit. Dat heeft tijd nodig.
Vragen
Als u vragen heeft over het dunnen van bomen, maak dan een melding openbare ruimte.
Benieuwd wat u nog meer kunt doen?
Bent u benieuwd wij doen om samen met u aan een groene en duurzame gemeente te werken? Kijk op www.oss.nl/groen