Met een bijstandsuitkering mag u vrijwilligerswerk doen, ook als dit geen deel uitmaakt van een re-integratietraject. Het biedt een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen. Of u de onkostenvergoeding mag behouden, hangt af van de soort vergoeding.
Bijstand en vrijwilligerswerk
Voorwaarden
- meld altijd bij de gemeente dat u vrijwilligerswerk wilt gaan doen
- het vrijwilligerswerk mag het solliciteren en aannemen van betaald werk niet in de weg staan. Betaald werk gaat vóór vrijwilligerswerk
- u mag geen werk doen waarvoor u betaald zou moeten worden, zoals werken in een winkel of restaurant
- meld bij de gemeente als u een vergoeding krijgt voor uw vrijwilligerswerk
Mag u de onkostenvergoeding houden?
Soms mag u de onkostenvergoeding helemaal houden en soms houden we een deel in op uw uitkering. Dit is afhankelijk van de soort vergoeding.
Vergoeding voor kosten die u echt hebt gemaakt
De vergoeding voor kosten die u echt hebt gemaakt mag u volledig houden. Het is wel belangerijk dat u dit kunt laten zien (bijvoorbeeld OV-chipkaarttransacties, busabonnement of telefoonrekening).
Vast bedrag voor kosten
Ben je jonger dan 27 jaar, dan trekken we dit bedrag bijna altijd af van je uitkering. Bent u 27 jaar of ouder? Dan mag u tot € 210 per maand en maximaal € 2.100 per jaar houden zonder dat we dit op uw uitkering inhouden. U hoeft dan niet aan te tonen dat u kosten hebt gemaakt
Krijgt u meer dan de genoemde bedragen, dan zien we dit als loon en trekken wij het bedrag, min de vrijlating, af van uw uitkering.