Bijstandsuitkering in Oss

Deze pagina geeft informatie over de bijstandsuitkering (bijstand) in Oss.

Aanvragen

Hoogte uitkering

De hoogte van een bijstandsuitkering hangt af van hoe oud u bent en hoe u woont en leeft. De hoogte van de uitkering wordt ook wel bijstandsnorm genoemd. De bedragen veranderen twee keer per jaar.

Lees meer op de pagina over de hoogte van de uitkering.

Datum geld op de rekening

De uitkering staat elke maand uiterlijk de 15e van de maand op uw bankrekening. Het vakantiegeld maken wij elk jaar eind juni over, of als uw uitkering stopt.

Voorschot nodig

Hebt u een bijstandsuitkering aangevraagd? Dan kunt u misschien een voorschot op uw uitkering krijgen. Met het voorschot overbrugt u de tijd tussen uw aanvraag en ons besluit of u een uitkering krijgt.

Voorwaarden

  • u kunt kosten om van te leven, zoals boodschappen, niet betalen
  • u levert alle informatie aan die wij nodig hebben om uw aanvraag te beoordelen

Hebt u een voorschot nodig?

Hebt u te weinig geld? Kunt u bijvoorbeeld geen boodschappen meer doen in de tijd tussen uw aanvraag en ons besluit? Zeg dit dan tijdens het eerste gesprek met uw consulent. Wij kijken dan of u een voorschot krijgt.

Moet u altijd zelf een voorschot aanvragen?

Nee. Als u een bijstandsuitkering hebt aangevraagd en vier weken na uw aanvraag nog geen besluit van ons hebt ontvangen, dan krijgt u een voorschot. Daarvoor hoeft u niet apart een aanvraag te doen. Het voorschot is minimaal 90% van het voor u geldende bijstandsbedrag. Alleen als er twijfels zijn over uw recht op een uitkering, krijgt u geen voorschot.

Moet u het voorschot terugbetalen?

Als u een bijstandsuitkering krijgt, dan verrekenen wij het voorschot met uw eerste bijstandsuitbetaling. Krijgt u toch geen bijstandsuitkering? Dan moet u het voorschot terugbetalen.

Bent u het niet eens met het besluit?

U kunt geen bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Kunt u aantonen dat het voorschot voor u noodzakelijk is? Dan kunt u de provincie vragen een uitspraak te doen. De provincie kan de gemeente opdracht geven om u een voorschot te verlenen. Deze uitspraak is geldig totdat de gemeente over uw aanvraag voor bijstand heeft beslist. De contactgegevens bij de provincie zijn:

Voorzitter van Gedeputeerde Staten

Provincie Noord-Brabant
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch

Met meer mensen wonen

Woont u met meerdere volwassenen in een huis? Dan passen wij de hoogte van de uitkering daarop aan. U kunt dan namelijk de woonkosten delen. 

Lees meer op de pagina over de kostendelersnorm.

Bijzondere bijstand

Moet u door bijzondere omstandigheden kosten maken? En kunt u die niet zelf betalen? Dan kunt u misschien bijzondere bijstand krijgen. Denk aan kosten voor een advocaat (rechtsbijstand) of een bewindvoerder. Of dat u door een ziekte extra hoge kosten heeft die uw zorgverzekering niet betaalt. Het kan ook zijn dat u woonkosten hebt die voor u te hoog zijn.

U kunt geen bijzondere bijstand aanvragen voor dagelijkse kosten zoals kleding en boodschappen. 

Lees meer op de pagina over bijzondere bijstand.

Veranderingen doorgeven

Verandert uw situatie? Bijvoorbeeld omdat u gaat werken, samenwonen of op vakantie gaat? Dat kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Geef veranderingen binnen vijf werkdagen door aan de gemeente. Op tijd doorgeven voorkomt dat u teveel uitkering ontvangt en dat u dat later moet terugbetalen. Twijfelt u over uw situatie? Neem gerust contact op met uw consulent.

Welke veranderingen geeft u door?

  • als uw vermogen/eigen bezittingen veranderen. Bijvoorbeeld door het krijgen van een erfenis of bedrag door pensioenafkoop. Ook vermogen in het buitenland geeft u op. U mag geen vermogen/eigen bezittingen hebben met een waarde hoger dan € 7.770,00 (als u alleenstaand bent) of € 15.540,00 (als u met iemand samenwoont of kinderen in huis hebt jonger dan 18).
  • uw inkomsten veranderen, bijvoorbeeld omdat u bijverdient
  • u hebt spaargeld
  • u hebt een nieuw rekeningnummer
  • er komt iemand bij u wonen of er vertrekt iemand
  • geboorte van kinderen
  • u gaat samenwonen (samenlevingsovereenkomst), trouwen of scheiden
  • u gaat verhuizen
  • u gaat op vakantie of er even tussenuit
  • u gaat naar het buitenland
  • u gaat een opleiding volgen
  • u gaat vrijwilligerswerk doen
  • u geeft mantelzorg

Hoe geeft u veranderingen door?

Gebruik hiervoor het wijzigingsformulier of stuur een mail naar uitkeringsadministratie@oss.nl. Als u geen wijzigingsformulier meer hebt, kunt u een nieuw exemplaar opvragen via telefoonnummer 14 0412.

Op vakantie

Krijgt u een uitkering van de gemeente, en wilt u op vakantie? Of gaat u er een paar dagen tussenuit? Dat kan! Ook met een bijstandsuitkering hebt u vakantiedagen. Tijdens uw vakantie wordt uw uitkering gewoon doorbetaald. Zorg er wel voor dat u uw vakantie op tijd doorgeeft aan uw consulent. 

Belangrijk om te weten

  • U mag in totaal 28 dagen per kalenderjaar (inclusief weekenden) op vakantie. U behoudt dan gewoon uw bijstandsuitkering. Gaat u in totaal langer dan 28 dagen op vakantie of naar het buitenland voor een ander soort bezoek? Dan worden die extra dagen niet betaald.
  • Hebt u de AOW-leeftijd? Dan mag u in totaal 13 weken per kalenderjaar op vakantie en houdt u uw (aanvullende) bijstandsuitkering.
  • Gaat u op vakantie in Nederland en verblijft u dan buiten uw gemeente? Meld ook dit bij uw consulent.
  • Hebt u een reintegratietraject? Bespreek uw vakantieplannen met uw werkconsulent.
  • U hoeft uw vakantiedagen niet in één keer op te nemen.
  • U kunt geen dagen meenemen naar een volgend kalenderjaar.

Hoe geeft u uw vakantie door?

Uw vakantie of bezoek aan het buitenland meld u minimaal 2 weken van tevoren. Ook als het door persoonlijke omstandigheden komt, zoals een familiebezoek. Gebruik hiervoor het wijzigingsformulier of stuur een mail naar uitkeringsadministratie@oss.nl. Geen wijzigingsformulier meer? Vraag om een nieuwe via telefoonnummer 14 0412.

Inkomsten naast de uitkering

De regel is: uw inkomsten worden afgetrokken van uw bijstandsuitkering. Voor sommige inkomsten geldt de regel niet. Dit noemen we vrijlating.

Lees verder op de pagina over bijstand en inkomsten (vrijlating).

Vrijwilligerswerk en bijstand

Met een bijstandsuitkering mag u vrijwilligerswerk doen. Ook als dit geen deel uitmaakt van een re-integratietraject. Of u de onkostenvergoeding mag houden hangt af van de soort vergoeding.

Lees meer op de pagina over bijstand en vrijwilligerswerk.