We weten allemaal dat langdurige stress slecht is voor de gezondheid. Dus zorg voor balans. Neem niet teveel hooi op de vork. Slaap genoeg. En neem de tijd voor de dingen die belangrijk voor je zijn: je gezin, je hobby's. Toch is het in onze snelle maatschappij lastig om die balans te (her)vinden en vast te houden. In de regio zijn allerlei initiatieven die hierbij kunnen helpen. Gratis of tegen een kleine vergoeding.
Minder stress, vaker ontspannen
Cursus Slapen doe je zo
Deze cursus is voor mensen die willen leren om beter te slapen. In deze training ga je aan de slag met de vraag: Hoe zit mijn slaap in elkaar en hoe krijg ik controle over de dingen die mijn slaap verslechteren?’ Lees meer over Slapen doe je zó.
Cursus Omgaan met drukte en stress
Heb je vaak een vol hoofd, druk leven of regelmatig last van stress? Deze vernieuwde cursus bied je alle ingrediënten om daar grip op te krijgen. Een combinatie van inzichten, basistechnieken, timemanagement en ontspanning. Lees meer over Omgaan met drukte en stress.
Yoga
Tijdens deze yogales voor 50 plussers krijg je technieken waarmee je het verschil gaat voelen tussen inspannen en ontspannen. Je lichaam wordt soepeler en je gaat het bewuster beleven. Deze cursus is ook geschikt als je een lichamelijke beperking hebt. Lees op de website van ONS welzijn wanneer yoga gegeven wordt.
Mindfulness
Wil je beter slapen, minder last hebben van zorgen, meer rust en een betere concentratie in je dagelijkse leven? Heb je last van stress, een te hoge bloeddruk of van angst en wil je beter leren ontspannen? Dan kan een cursus Mindfulness helpen. Bij sommige aanbieders is vergoeding van de kosten via je zorgverzekering mogelijk. Bijvoorbeeld bij Beweeg en Leef. (Check voordat je begint altijd even je polisvoorwaarden).
Cursus Zorg de Baas, speciaal voor mantelzorgers
Tijdens deze cursus leer je als mantelzorger hoe je de balans (weer) vindt tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf. Lees meer over de cursus De zorg de baas.
Voorkom overbelasting, cursus voor mantelzorgers
Ben jij partner, kind, ouder, broer of zus van iemand met psychische klachten? Of ben je mantelzorger van iemand met dementie? Dan kan het ondersteuningsaanbod van Ypse jou helpen om dit op een gezonde manier vol te houden. Ypse biedt preventieve ondersteuning aan kinderen en hun ouders, jongeren, volwassenen en ouderen. Meedoen kan zonder verwijzing en er is gratis. Lees meer op de website van Ypse.
Supportgroep Depressievereniging Oss
In Nederland lijden jaarlijks zo’n half miljoen mensen aan een vorm van depressie. Uit onderzoek blijkt dat lotgenotencontact echt helpt. In Oss is zo'n zelfhulgroep. Ga voor meer info en aanmelden naar de Depressievereniging Oss/Bernheze.
Hulp bij geldzorgen
Stress als je weer een betalingsherinnering op je deurmat ziet liggen. Zenuwen als je bij de kassa staat en het pinapparaat zegt dat je geen saldo hebt. Paniek als je wasmachine het begeeft, want waar haal je het geld voor een nieuwe vandaan? Geldzorgen kunnen veel stress geven. Is dit bij jou ook zo, kom dan in actie en zoek hulp.
Stichting Door en Voor
Door en Voor ondersteunt mensen die psychische, psychosociale en/of maatschappelijke problemen hebben en weer controle willen krijgen op hun leven. Ze bieden o.a. persoonlijke coaching, voorlichting en groepsbegeleiding. Door en Voor werkt vanuit ervaringsdeskundigheid. Lees meer over Door en Voor.
Lekker wandelen en fietsen in je eigen buurt
Ontspan jij van een lekkere fietstocht of wandeling door een prachtig afwisselend gebied? Onze mooie omgeving biedt middeleeuwse stadjes met keien en kloosters, bos met zandverstuivingen en een kilometerslange dijk langs de Maas met z’n mooie uiterwaarden en weidse polders. Kijk voor routes en activiteiten op trefhetinoss.nl.
Webinars van de GGD
De GGD organiseert regelmatig gratis webinars over allerlei onderwerpen die je helpen omgaan met stress. Bijvoorbeeld over beter slapen en je verbonden voelen en zin geven aan je leven. Meld je aan voor nieuwe webinars en bekijk oude webinars terug via de website van de GGD.
Handige apps en websites
Wil je zelf aan de slag met je gezondheid? Kijk dan eens in de de Appstore van de GGD.
Denk je dat je meer gespecialiseerde hulp nodig hebt?
Praat dan met je huisarts. Die kan je helpen met adviezen die aansluiten bij jouw gezondheid en situatie. En je zo nodig verwijzen naar een hulpverlener, zoals de praktijkondersteuner GGZ, maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater.
Dit overzicht is niet compleet
Heb je tips? Mail die naar zorgenwelzijn@oss.nl. Bedankt!