Gezond zwanger, gezond opgroeien in Oss

Foto van ouder met kind die spelen in het bos

Zwanger zijn, een kindje krijgen, dat is iets dat je leven echt verandert. En wist je, dat ook je zwangerschap al heel belangrijk is? Een gezonde zwangerschap zonder al te veel zorgen is de beste start voor je kind. Maar soms zit je woonsituatie, financiën, werk of school toch in de weg. En ook na je bevalling kunnen er vragen ontstaan of heb je hulp nodig. Gelukkig hoef je het als nieuwe ouders niet alleen te doen.

Gezond zwanger worden

Wanneer begin je met foliumzuur als je zwanger wilt worden? Mag je fanatiek blijven sporten? Is het beter om eerst af te vallen als je (veel) te zwaar bent? Kijk voor deze en veel meer vragen over gezond zwanger worden op de websites strakszwangerworden.nl en zwangerwijzer.nl.

Verloskundige

Ben je zwanger? Wil je graag zwanger worden? Of wil je juist niet (meer) zwanger worden? Dan kun je terecht bij de verloskundigenpraktijk. Je hebt geen verwijzing nodig. De verloskundigenpraktijken in Oss zijn Nova verloskundigen en Verloskundigen Ridderhof.

CenteringPregnancy

Lijkt het je fijn om meer te weten over jouw zwangerschap, bevalling en kraamperiode en om samen met andere zwangeren je zwangerschap te beleven? Dit kan met CenteringPregnancy.
Lees meer op de website van Nova Verloskundigen.

Zwangerschap app: ZwangerHap

Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Lees meer over ZwangerHap.

Kraamzorg

Als je zwanger bent, wil je graag de beste zorg voor jezelf en je kindje. Kraamverzorgenden geven jou fijne en professionele zorg en advies wanneer je kindje geboren is. Deze kraamzorgorganisaties zijn actief in Oss: Welkom Kraamzorg en Arons Zorg.

Stichting babyspullen

Krijg je een kindje maar heb je te weinig geld om babyspulletjes te kopen? Met het babystartpakket van Stichting Babyspullen kun je je kleine een goede start geven. Lees hoe je dit pakket kunt aanvragen op de website van Stichting Babyspullen.

Ouders Inc

Een online cursus speciaal voor ouders met jonge kinderen die ook wel eens moe zijn, ruzie maken, onzeker zijn of gewoon meer willen weten over het ouderschap. Voor alle ouders uit gemeente Oss dus! Schrijf je snel gratis in via de website van Ouders Inc.

Mamakits

Je bent zwanger of pas bevallen en had verwacht gelukkig te zijn. Maar je bent niet blij. Je voelt je onrustig, gespannen of heel onzeker. je vindt het misschien moeilijk om over je gevoelens te praten omdat mensen om je heen een gelukkige moeder verwachten. Maar dat moet je juist wel doen! MamaKits helpt met gratis gesprekken.

Sociaal Team (ST)

Als je zwanger bent kun je veel vragen hebben. 'Wat staat mij te wachten?' 'Hoe kan het dat ik niet lekker in mijn vel zit?' 'Gaat het straks wel lukken met mijn financiën en inkomen?' Wil je hier graag over praten, dan kun je bij het Sociaal Team in jouw wijk of dorp terecht. Lees meer over het Sociaal Team.

Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)

De GGD volgt je kind vanaf de geboorte tot het achttiende jaar: met het consultatiebureau, gezondheidsonderzoeken, voorlichting (op school), advies bij kinderziekten of prikken tegen ziekten. Lees meer over de GGD.

Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Heb je een vraag over je kind? Loop gerust binnen bij het CJG in Oss. Bellen of mailen mag ook. Je kunt er terecht voor gratis informatie, advies of hulp. Lees meer over het Centrum Jeugd en Gezin.

Cursussen over opgroeien en opvoeden

Het Centrum Jeugd en Gezin (CGJ) en de GGD organiseren regelmatig cursussen, webinars en informatiebijeenkomsten. Bijvoorbeeld over omgaan met pubers, teveel beeldschermen, positief opvoeden, omgaan met geld en hooggevoelige kinderen.
Lees meer over het cursusaanbod van het CJG.
Lees meer over het aanbod van webinars van de GGD.

Stevig Ouderschap

Stevig Ouderschap geeft gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug.
Een verpleegkundige van de GGD helpt ouders hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten en hun sociale netwerk te versterken. Lees meer over Stevig Ouderschap.

Heeft je kind overgewicht?

Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Wil je er graag iets aan doen maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met de GGD. Samen met een jeugdverpleegkundige maak je een plan zodat je kind gezonder opgroeit. In de folder ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ vind je meer informatie en de contactgegevens.

Huisarts en praktijkondersteuner

Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind? Loopt het vast op school? Heeft je kind, of heb jij, iets meegemaakt in je leven waar je nog last van hebt? Of merkt je kind zelf dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit? Praat dan eens met je huisarts. Bij de huisarts werkt vaak ook een POH-GGZ: dat is een praktijkondersteuner van de huisarts die meer weet van psychische klachten. De praktijkondersteuner kan je kind een korte behandeling geven. Hiervoor betaal je geen eigen risico.

Coaching voor ouders die willen stoppen met roken

Wist je dat als je stopt met roken, je kinderen een minder grote kans hebben om astma en andere klachten te krijgen? Maar ook dat de kans kleiner is dat je kinderen later zelf ook gaan roken? Het programma Rookvrije Ouders biedt rokende ouders telefonische coaching bij het stoppen met roken.

Kind krijgen: handige website

Welke testen kan ik laten doen rond de zwangerschap? Hoe doe je aangifte van een geboorte? Welke naam mag je kiezen voor je kind? Hoe zit het met het geboorteverlof? Lees deze en andere vragen op de website van de Rijksoverheid.

Dit overzicht is niet compleet

Heb je tips? Mail die naar zorgenwelzijn@oss.nl. Bedankt!