Woningaanpassing of hulpmiddel

Soms zijn er hulpmiddelen of aanpassingen in huis nodig. Bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom. Zoals een douchestoel, drempelaanpassing of traplift.

Zelf regelen

  • Veel losse hulpmiddelen kunt u zelf lenen, huren of kopen. Denk aan een douchestoel, toiletstoel en drempelhulp. Lenen is de eerste zes maanden vaak gratis. Kijk eens op de webshop van Vegro of bezoek een thuiszorgwinkel van Medipoint (Leeuwerikstraat 2 Oss) of Medicura (Gezondheidslaan 1 Oss).
  • Hebt u een bouwkundige aanpassing nodig in een koopwoning? Misschien is een Blijverslening of Verzilverlening voor u interessant.
  • Weet u niet wat u het beste kunt doen om uw woonprobleem op te lossen? Vraag dan een ergotherapeut om advies. Ergotherapie zit in het basispakket van de zorgverzekering. U krijgt maximaal 10 uur per kalenderjaar (2025). U hebt meestal geen verwijzing nodig.

Hulp via de Wmo

Hebt u een hulpmiddel geleend en blijkt dat u het langer nodig hebt dan zes maanden? Of hebt u iets anders nodig en lukt het niet dit zelf te regelen? Bel ons dan via telefoonnummer 14 0412 (bereikbaar tussen 9.00 en 13.00 uur). Een consulent denkt met u mee. Misschien is er hulp mogelijk via de Wmo. Voorbeelden van voorzieningen via de Wmo zijn een tillift, traplift en doucheaanpassing.

Lees wat er gebeurt als u ons belt.
Lees meer over de Wmo.

Veelgestelde vragen

Moet ik betalen als ik een voorziening van de Wmo krijg?

Ja, u betaalt vaak mee aan uw voorziening. Dit heet de eigen bijdrage Wmo.

Ik wil graag geld om zelf iets te kopen. Kan dat?

Krijgt u een woonvoorziening vanuit de Wmo, en wilt u dit graag zelf regelen en kopen? Bespreek dan met uw consulent of een persoonsgebonden budget (pgb) voor u mogelijk is. Aan een pgb zijn altijd voorwaarden verbonden. Meer over een pgb

Ik ga verhuizen vanwege mijn gezondheid. Kan ik een vergoeding krijgen van de gemeente?

Bij een verhuizing om uw gezondheid is dat soms mogelijk. Er zijn een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het moet gaan om een acute noodzaak om te verhuizen. Bijvoorbeeld na een ongeluk of hersenbloeding waardoor u ineens niet meer met de trap naar boven kunt. In zo’n situatie heeft u geen rekening kunnen houden met een komende verhuizing. Zoals sparen voor de kosten of verhuishulp regelen.

Moet u acuut verhuizen vanwege uw gezondheid? En weet u niet hoe u dit aan kunt pakken? Ook niet met hulp van de mensen uit uw omgeving? Of zijn de kosten om te verhuizen erg hoog? Neem dan contact met ons op via het algemene nummer 14 0412. Wij denken mee over mogelijke oplossingen.