Neem eerst contact op met uw contactpersoon binnen de gemeente. Die kan het besluit uitleggen en toelichten. Als u er samen niet uitkomt, kunt u een bezwaarschrift indienen. Dit kan tot zes weken na de verzenddatum van de besluitbrief. Lees meer over bezwaar indienen.
Niet tevreden?
Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente?
Heeft u een klacht over hoe u bent behandeld?
Als u vindt dat een ambtenaar of bestuurder u niet juist heeft behandeld, dan kunt u een klacht indienen bij de Ombudscommissie. Deze commissie is onafhankelijk van de gemeente en zorgt dat u een antwoord krijgt. Lees meer over de Ombudscommissie.
Niet tevreden over een zorgaanbieder of hulpmiddel?
Neem eerst contact op met uw zorgaanbieder of leverancier. Bespreek samen waarom u niet tevreden bent en zoek naar een oplossing. Komen jullie er niet uit? Neem dan contact op met uw contactpersoon binnen de gemeente.
Hulp nodig bij een bezwaar of klacht?
- Gaat het om de afdeling Zorg: dan kunt u terecht bij een gratis en onafhankelijk cliëntondersteuner.
- Gaat het om de afdelingen Werk, Inkomen of Geldzorgen: ga naar de gratis en onafhankelijke sociaal raadslieden.
Komt u er echt niet uit?
Raadgever Herman Rolfes is er voor inwoners die vragen of klachten hebben over de uitvoering van de Wmo, Jeugdwet of Participatiewet door de gemeente. U kunt bij hem terecht als u er niet uitkomt met uw vaste contactpersoon of als u niet weet waar u moet zijn. De raadgever is onafhankelijk en geeft advies aan de gemeente waar nodig. U kunt hem bereiken via 06-32451647.