Kunstwerk op rotonde Macharen

Laatst gewijzigd op: 11-07-2024

De rotonde bij de Dorpenweg in Macharen krijgt een speciaal kunstwerk. Kunstenaar Jos Verschaeren maakte het kunstwerk met 28 spades, schoppen en batsen in vier verschillende vormen. In de week van 8 tot en met 12 juli 2024 gaat letterlijk de schop in de grond voor het kunstwerk.

Jos Verschaeren en één spade

Kunstenaar Jos Verschaeren heeft voor de rotonde een kunstwerk gemaakt van verschillende spades van cortenstaal met kastanjehouten stelen. De spades worden in een speciale structuur op de rotonde geplaatst. Ze hebben allemaal een rechte steel, met één uitzondering. Deze spade heeft een T-steel waarop een kip heeft plaatsgenomen die uitkijkt over de toegangsweg naar Macharen. Ze ziet iedereen die het dorp in of uit gaat voorbijkomen. De rotonde aan de zuidkant van Macharen bestaat nu uit geel bloeiende vaste planten. In de toekomst blijft dat zo. Ook de ANWB-mast die op de rotonde aanwezig is blijft staan.

tekening

De eerste boeren en hun gereedschap

Op de hoge plekken in het maasgebied vestigden zich zo’n 5000 jaar geleden de eerste boeren. Ze leefden in eenvoudige boerderijen en bewerkten akkers en weidegronden die nog grotendeels in de ongerepte natuur lagen. Het werk was zwaar, maar de eerste boeren waren slim en inventief. Al snel werd er verschillende soorten gereedschap uitgevonden. Het kunstwerk verwijst naar die tijd van handwerk. En ook nu maken we nog gebruik van de schop, de bats en de spade.
Paarden kwamen pas rond 2900 voor Christus naar Nederland, ook het wiel en de ploeg waren nog niet uitgevonden. Later, zo’n 1700 jaar voor Christus, werden ook de zandgronden onder het huidige Oss bewoond. In de brons- en ijzertijd lagen overal in het Maasland boerderijen, soms alleen, soms in groepjes.

Rotondes

Binnen gemeente Oss liggen verschillende rotondes. En deze rotondes willen we een eigen identiteit geven. Dat draagt bij aan de oriëntatie en beleving, met name in het buitengebied. De rotondes bieden uitstekende podia om het verhaal ‘Mens en Maasland’ in beeld te brengen: van het vroege landschappelijke in het buitengebied naar stedelijke ontwikkeling op de stadse rotondes. De mens en het Maasland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden al eeuwenlang.

Rotonde Macharen

In de naam Macharen zit het woord ‘haar’. Dat betekent ‘hoge zandrug’. Een van de plekken waar de eerste boeren zich settelden. Landbouw is altijd de voornaamste bron van inkomsten geweest voor de bewoners van het dorp.