
De gemeente Oss heeft een nieuwe cultuurhistorische waardenkaart. Op deze kaart staat al het bovengrondse erfgoed in de gemeente Oss. Bij elk object staat extra informatie. Iedereen kan de kaart online bekijken.
Duizenden objecten en landschapselementen
Er staan bijna tweeduizend objecten op, zoals rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Ook vindt u op de kaart beschermde stadsgezichten, historische kernen en oude stadsindelingen.
Daarnaast zijn er duizenden landschapselementen te vinden. Denk aan wegen, verkavelingsstructuren en waterwerken. Ook staan er dingen op de kaart die er niet meer zijn, zoals oude buitenplaatsen, vroegere spoorlijnen en verdedigingswerken.
Een object of landschapselement op de kaart betekent niet altijd dat het een beschermd monument of stadsgezicht is. De cultuurhistorische waardenkaart geeft alleen informatie. Voor archeologisch erfgoed is er een aparte kaart.
Erfgoed is van ons allemaal
Erfgoedwethouder Sidney van den Bergh is enthousiast over de kaart: “Oss is rijk aan erfgoed. We horen bij de grote monumentengemeenten van Nederland. Met deze kaart hebben we niet alleen een actueel overzicht van al ons erfgoed. Belangrijk is ook dat iedereen het via internet kan bekijken. En dat is mooi. Het Osse erfgoed is immers van ons allemaal. Iedereen kan er straks van leren en zich erdoor laten inspireren.”
Waar is de kaart te vinden?
- Via de website Erfgoedregistratie . Hier vindt u het erfgoed met extra informatie. De historische landschapselementen worden binnenkort toegevoegd. Deze objecten staan nu wel al op onderstaande website.
- Via de website Dataset . Hier staan alle gegevens nu nog in pdf-bestanden. De komende tijd wordt dit nog aangepast, zodat u met één klik alle informatie in beeld krijgt.
De cultuurhistorische waardenkaart is gemaakt door bureau RAAP uit Zutphen en MAB uit Nijmegen. Zij werkten hierbij nauw samen met de gemeente Oss en lokale heemkundekringen.