Eikenprocessierups is er weer

Laatst gewijzigd op: 22-04-2024

De eitjes van de eikenprocessierups in bomen komen weer uit. De rups heeft binnenkort veel haartjes, die overlast veroorzaken. Probeer niet in contact te komen met de rupsen. Als u een natuurgebied bezoekt, zorg dan voor een goede bedekking van het lichaam en ga niet op de grond zitten.

Overlast

Rond half mei tot en met augustus kan de eikenprocessierups overlast veroorzaken. De brandharen van de rups zorgen voor de overlast. Na contact met de brandharen, kunnen klachten ontstaan. Klachten zijn bijvoorbeeld rode ogen, braken of koorts. Meer informatie vindt u op de website van de GGD Leefomgeving.

Preventief beheersen van de rups

Binnenkort start de gemeente met het preventief bestrijden van de rupsen door het spuiten met een biologisch middel. Het spuiten gebeurt vooral in de avonduren. Dat komt, omdat de werkbare stof door daglicht wordt afgebroken. De locaties zijn zorgvuldig uitgekozen. We kijken naar het aantal eiken, druk bezochte plekken en overlastplekken van voorgaande jaren.

Actief beheersen van de rups

Bij overlast van eikenprocessierupsen in uw straat komt een bedrijf de rupsen opzuigen. We raden af om het nest zelf te verwijderen. U loopt daarbij risico op gezondheidsklachten. Als u in uw tuin eikenprocessierupsen heeft, huur dan een deskundig bedrijf in.

Melden

Als u een nest van de eikenprocessierups ziet in uw straat of wijk maak dan een melding op www.oss.nl/melding. In bos- en natuurgebieden doen we niets aan de nesten van de eikenprocessierups. Hier zetten we in op natuurlijke beheersing.

Een tractor is processierups aan het bestrijden.