Wat betekent aardgasvrij voor woningeigenaren?

Oss wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dit bereiken we door gebied voor gebied van het aardgas te gaan. Schadewijk en Herpen zijn binnen de gemeente Oss als eerste aan de beurt. Gaandeweg komen daar steeds meer wijken, buurten en dorpen bij.
Als woningeigenaar bent uzelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning.

Wat kan ik als woningeigenaar nu al doen om me voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas?

Door te beginnen met het isoleren van uw woning en te letten op uw energieverbruik. Energie die u niet gebruikt, hoeft niet opgewekt te worden. En hoeft u ook niet te betalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de elektrische apparaten in huis en uw eigen stookgedrag. Door hier over na te denken, kunt u al veel energie besparen. Op de site ‘Oss Schakelt Door’ vindt u nog meer tips. Het aanpakken van uw woning om van het aardgas af te gaan, gaat een stap verder. Kijk voor een stappenplan op de website van Milieu Centraal.

Verbouwen? Waar moet ik dan rekening mee houden?

Heeft u plannen om uw woning te verbouwen? Zie dit als een kans om uw woning voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas. U kunt er ook voor kiezen om uw woning nu al helemaal aardgasvrij maken. Denk hierbij aan dak-, vloer-, muurisolatie en het plaatsen van HR++ - of tripleglas. Ook is dit het moment om een inductiekookplaat aan te schaffen. En om na te denken over nieuwe laagtemperatuurradiatoren (verwarming die vaak onder het raam hangt) en/of vloerverwarming. Laat u hierover altijd adviseren door een specialist of een energieadviseur. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet waar u later spijt van heeft.

Wat doet aardgasvrij met de waarde van mijn huis?

Wanneer u kosten maakt om uw woning voor te bereiden op aardgasvrij, levert dat na een tijdje geld op. Uw woning kan dan makkelijk van het gas af en houdt zijn waarde. Het blijft behaaglijker in huis en het energiegebruik is lager. Daardoor krijgt u een lagere energierekening. Met het geld dat u hiermee bespaart, verdient u de kosten terug die u eerder heeft gemaakt om uw woning te verbeteren. Ook blijft uw woning aantrekkelijk, in het geval dat u uw woning ooit wil verkopen. Kopers vinden een energiezuinig huis steeds belangrijker. Zeker omdat deskundigen denken dat de energieprijzen, zeker die van aardgas, de komende jaren blijven stijgen.

Welke stappen kan ik zetten om aardgasvrij te wonen?

Wilt u uw woning aardgasvrij maken? Dan is het vervangen van uw cv-ketel door duurzame verwarming vaak de laatste stap. Het begint met goede isolatie, ventilatie en geschikte warmteafgiftesystemen, zoals vloerverwarming of radiatoren. Milieu Centraal laat in een helder overzicht zien hoe u in 6 stappen van het aardgas af gaat. Wilt u persoonlijk advies? Ga dan naar ons energieloket ‘Brabant Woont Slim’.

Hoeveel gaat het kosten om aardgasvrij te worden?

Het is heel moeilijk te zeggen wat de kosten voor elke woningeigenaar precies zijn. Dit hangt af van hoe u woont, waarvoor u gas gebruikt en de maatregelen waarvoor u kiest. Als een grote renovatie nodig is, vraagt dit om investeringen. Vaak staan hier weer besparingen tegenover, zoals bij het isoleren van de woning. Door het isoleren, verbruikt u minder energie om uw woning op te warmen. Dat scheelt op de energierekening. Daarnaast kunt u zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Mijn CV-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?

Woont u in de Schadewijk óf in Herpen? En is uw de cv-ketel kapot of al heel oud? Dan kan het verstandig zijn om een CV-ketel te huren. Over 8 tot 10 jaar worden Schadewijk en Herpen waarschijnlijk aardgasvrij. Omdat een CV-ketel vaak zo’n 15 jaar meegaat, is het de vraag of het financieel gezien verstandig is om nu nog zelf een nieuwe CV-ketel te kopen.
Woont u in een andere deel van de gemeente Oss en is uw huis erg goed geïsoleerd? Laat u dan adviseren over een all-electric warmtepomp. Als uw woning daar geschikt voor is, heeft u geen gasaansluiting en CV-ketel meer nodig. En kunt u nu al van het aardgas af. Is uw woning minder goed geïsoleerd? Dan kunt u natuurlijk uw woning eerst beter isoleren. Maar u kunt zich ook laten adviseren over een hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe CV-ketel. Dit kunnen 2 losse apparaten zijn, maar er zijn ook merken die een gecombineerde variant aanbieden. Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde als een all-electric warmtepomp. Het verschil is dat een hybride warmtepomp nog gas gebruikt voor uw warme water en voor uw verwarming als het buiten vrij koud is. Het is in alle gevallen slim om u goed te laten adviseren door een installateur of een energieadviseur. Want uw woning moet er wel klaar voor zijn.

Ik heb net een nieuwe CV-ketel en/of een nieuwe gaskookplaat geplaatst. Wat moet ik nu doen?

In dat geval is het voor u logischer om niets te doen totdat bijvoorbeeld het fornuis kapot is. Of te wachten totdat uw weet wanneer uw wijk van het aardgas afgaat. Wilt u nú al minder aardgas gebruiken? En woont u níet in de Schadewijk of in Herpen? Overweeg dan een hybride warmtepomp. Dan gebruikt u in dit geval nog gas voor uw warme water en om te koken. En voor uw verwarming alleen als het buiten vrij koud is. Het is in alle gevallen slim om u goed te laten adviseren door een installateur of een energieadviseur. Want uw woning moet er wel klaar voor zijn.

Kan ik mijn huis van het aardgas afhalen, maar wel blijven koken op gas?

Sommige mensen vinden het fijn om op gas te koken en willen dat graag zo houden. Het is erg duur om alleen een gasaansluiting te hebben om te koken op gas. Een groot deel van de rekening is het ‘vastrecht’. Vastrecht is het bedrag dat u betaalt omdat uw huis is aangesloten op het gasnet. En omdat dat er een gaskabel naar uw huis loopt. Ook als u maar heel weinig gas gebruikt, moet u toch het volledige bedrag aan vastrecht betalen. Op een andere manier gaan koken, bijvoorbeeld op inductie, is dus veel goedkoper.

Hoe kan ik anders koken dan op gas?

In plaats van koken op gas kunt u overstappen op elektrisch koken. Dit kan op een keramische- of elektrische kookplaat of fornuis. Koken op een inductiekookplaat lijkt op dit moment het beste alternatief. Het is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken.

Moet ik mijn meterkast aan laten passen als ik elektrisch wil koken?

Om elektrisch te kunnen koken, moet u de meterkast vaak laten aanpassen. U kunt het beste een erkende installateur om advies vragen.

Hoe zit het nu met een warmtepomp?

Een warmtepomp is een goede vervanger voor de CV-ketel. Er zijn verschillende soorten. Het is daarom verstandig om samen met uw installateur de mogelijkheden in uw huis te bespreken. Wilt u meer weten over de warmtepomp? Bezoek dan de website van Milieu Centraal voor meer informatie.

Hoe duur is het verwarmen van de woning met aardgas in vergelijking met een warmtepomp?

Heeft u al een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen, dan kan een warmtepomp goedkoper zijn. Maar of dat ook zo is? Dat hangt af van meerdere factoren. Advies is dit voor uw situatie door laten rekenen door een erkende installateur.

Kan ik beter alleen of samen met de buren iets doen?

Dat is een persoonlijke afweging. U kunt ervoor kiezen om uw woning samen goed te isoleren. Dat kan kosten besparen. Daarnaast kunt u te onderzoeken hoe u uw woningen op een duurzame manier kunt verwarmen. Bijvoorbeeld met een all-electric warmtepomp. Dan kunt u nu al van het aardgas af. U kunt er ook voor kiezen om uw woning stap-voor-stap te isoleren. En te wachten op de plannen van de gemeente om uw wijk, buurt of kern aardgasvrij te maken. De Schadewijk en Herpen zijn als eerste aan de beurt om aardgasvrij te worden.

Kunnen we iets collectiefs doen, bijvoorbeeld met onze buren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om samen met uw buurt iets op te pakken. Als inwoner van de buurt kent u uw omgeving het beste. Zo kunt u nadenken over wat voor u en uw buren het beste duurzame alternatief voor aardgas is. Daarbij is het mogelijk dat u samen met uw buren een energiecoöperatie start. In dat geval gaat u samen met meerdere mensen uit uw buurt op zoek naar een duurzame warmtevoorziening voor uw woningen. U kunt daarnaast ook gezamenlijk met uw buren uw huis verduurzamen. Bijvoorbeeld door met uw buren te kijken naar het aanschaffen van isolatie of zonnepanelen. Dat kan goedkoper zijn.