Aanpak Voorkoming Escalatie (AVE)

Inwoners van Oss krijgen soms hulp van meerdere professionals. Samenwerking is daarbij cruciaal. De dienstverlening in het sociaal domein verloopt volgens de routekaart tot ondersteuning. De Samenwerkwijze is daarin een belangrijk onderdeel.

AVE: op- en afschalen in zorg en veiligheid

Soms zijn situaties en vragen van inwoners niet alleen complex maar komt ook de veiligheid in het geding. De veiligheid van mensen zelf, van hun directe omgeving of van andere inwoners. Dan is het zaak dat we snel handelen en de rollen duidelijk hebben. We gebruiken hiervoor het AVE model. Met name de onderdelen casusregie en procesregie en de vragen over opschalen en afschalen (wanneer en naar wie) zijn daarin belangrijk.

Wanneer schaal je op van casusregie naar procesregie?

Jij bent als casusregisseur het aanspreekpunt voor de hulpvrager én voor alle hulpverleners en maakt samen met alle betrokken het Samenwerkplan. Merk je dat de samenwerking stagneert of niet efficiënt verloopt? Of is de veiligheid in het geding? Dan kun je de hulp inroepen van een procesregisseur.

Wat kun je verwachten van een procesregisseur?

De procesregisseur maakt deel uit van het procesteam van de gemeente Oss. Het procesteam bestaat uit een ggz- specialist en adviseurs veiligheid. De procesregisseur zorgt ervoor dat betrokken hulpverleners samenwerken en ondersteunt daarbij de casusregisseur. De procesregisseur neemt besluiten als de betrokken hulpverleners geen besluiten nemen. De procesregisseur neemt het niet over van de betrokken hulpverleners, maar zorgt voor een betere samenwerking.

Meld je aan

Wil je als casusregisseur een persoon, gezin, of huishouden opschalen voor procesregie?

De procesregisseur neemt binnen 2 werkdagen contact met je op.
Het procesteam heeft 2 vaste momenten per week waar zij ingebrachte casuïstiek bespreken.

Waarom werken we met AVE?

Hulpverleners merken in de praktijk dat een gezamenlijke en eenduidige manier van werken noodzakelijk is. Daarom hebben we voor het landelijk samenwerkingsmodel AVE gekozen. Duidelijkheid over regie, verantwoordelijkheid en betrokkenheid is belangrijk voor goede hulpverlening om escalaties te voorkomen. Centraal staat hierbij de rol van casusregisseur en de gemaakte afspraken voor opschaling.

Meer informatie