Is er bij jou thuis of in je familie iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover zorgen? Moet je daardoor thuis meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Zorg dan ook goed voor jezelf. Door af en toe te ontspannen, over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is.
Jonge mantelzorger? Deel je zorg!
Welke ondersteuning is er voor jou?
Mantelzorg is mooi, maar soms ook best zwaar. Hierdoor kun je als jonge mantelzorger misschien niet altijd goed meedoen op school of op het werk. Of misschien maak je je zorgen of heb je door het zorgen geen tijd meer om zelf te ontspannen. Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.
School en werk
Bespreek het met je leraar, mentor, studiecoach, decaan, werkgever of vertrouwenspersoon. Zo kun je afspraken maken over wat je nodig hebt om al je taken te kunnen doen.
Huisarts of praktijkondersteuner
Het kan zijn dat je door de zorg zelf klachten krijgt en hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld last van je lijf of als je niet lekker in je vel zit. Bespreek dit met je huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen omgaan met de situatie of doorverwijzen. Zo leer je keuzes maken die ook goed voor jou zijn.
Centrum Jeugd en Gezin
Bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) kun je terecht voor informatie en ondersteuning over alles wat te maken heeft met opgroeien en opvoeden van kinderen tussen de 0 en 23 jaar. Lees meer op de website van het CJG.
ONS welzijn
Wil jij graag met iemand praten over jouw thuissituatie of informatie of praktische tips krijgen? Kom dan naar één van de jongerencentra voor jonge mantelzorgers van ONS welzijn. Lees meer op de website van ONS welzijn.
Ypse
Bij Ypse kun je terecht als er iemand in je gezin psychische problemen heeft. Ypse ondersteunt je met individuele gesprekken en trainingen. Ze hebben trainingen voor kinderen en jongeren met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving (KOPP KOV) en trainingen voor kinderen met een broertje of zusje met psychische problemen (BRUSSEN). Meedoen is gratis. Kijk op de website van Ypse .
Hulp bij het zorgen voor je familielid?
Heb je hulp nodig bij de zorg voor je familielid? Neem contact op met Toegang Zorg en Welzijn via 14 0412 of mail naar zorgenwelzijn@oss.nl. Zo regel je samen hulp en voorzieningen voor degene voor wie je zorgt.