Op weg naar een circulaire economie – proef afvalvermindering Vorstengrafdonk

Op weg naar een circulaire economie – proef afvalvermindering Vorstengrafdonk

Op bedrijventerrein Vorstengrafdonk is in september een bijzondere pilot gestart: afvalvermindering en slimmer omgaan met grondstoffen. De gemeente Oss werkt hiervoor samen met Stichting Indusym en Cirkellab. Dit project loopt tot en met maart 2025 en heeft als doel om bedrijven te helpen hun afvalstromen te verminderen en duurzamer te werken.

Waarom deze pilot?

Afval is een grote uitdaging voor bedrijven. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de impact op het milieu. Minder afval betekent minder CO₂-uitstoot en draagt bij aan de circulaire economie die Nederland in 2050 wil bereiken. Vorstengrafdonk is gekozen als pilotlocatie omdat hier veel maakindustrie zit – een belangrijke sector voor Oss. Bovendien heeft het bedrijventerrein parkmanagement, waardoor samenwerking met de bedrijven makkelijker is.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

De eerste stap was een grondige analyse van de afval- en grondstofstromen op Vorstengrafdonk. Stichting Indusym en Cirkellab hebben hiervoor een dashboard ontwikkeld op basis van data uit het Landelijk Meldpunt Afval (LMA). Dit leverde verrassende informatie op:

• Op het bedrijventerrein zijn er meer dan 30 verschillende afvalinzamelaars actief voor slechts 35 bedrijven.
• Grote hoeveelheden afval worden naar bijvoorbeeld Lelystad vervoerd voor verwerking, terwijl er ook voor bepaalde afvalstromen lokale verwerkers beschikbaar zijn. Zo ook op Vorstengrafdonk zelf: Van Munster. Een van de opties is om een lokale afvalronde te doen en dat van Munster dit verwerkt.
• Er is veel interesse bij ondernemers om afval gezamenlijk te verminderen en efficiënter in te zamelen.

De uitkomsten zijn in oktober gedeeld met parkmanager Jan Kaspers en de ondernemers van coöperatie Vorstengrafdonk tijdens de algemene ledenvergadering. De reacties waren positief: bedrijven zijn bereid om samen aan de slag te gaan.

Hoe nu verder?

In november 2024 zijn gesprekken gestart met bedrijven die grote afvalstromen hebben. Sommige ondernemers meldden zich direct aan, anderen worden actief benaderd. De uitkomsten van deze gesprekken worden begin volgend jaar gepresenteerd tijdens de volgende algemene ledenvergadering.
Er worden nu de 2 meest kansrijke businesscases uitgewerkt: gezamenlijk afval inzamelen en biomassa omzetten naar energie. De eerste is meer gezamenlijk, de tweede heeft wat minder spelers, maar zorgt wel voor een enorme vermindering in de afvalstroom.

Wat levert dit op?

Deze pilot biedt ondernemers op Vorstengrafdonk concrete kansen om hun afvalkosten te verlagen. Dit kan door duurzamer te werken en samen te profiteren van slimme oplossingen. De proefperiode zal eind maart ten einde lopen. De resultaten en ervaringen uit deze proef kunnen later mogelijk worden uitgerold naar andere bedrijventerreinen in Oss. Mocht je meer willen weten over deze proef op Vorstengrafdonk, dan kun je hierover contact opnemen met Eva Verlouw, Beleidsmedewerker Circulaire Economie Gemeente Oss via Ondernemerszaken@oss.nl