Burgemeester en wethouders van de gemeente Oss maken bekend dat zij voornemens zijn om het Omgevingsplan gemeente Oss te wijzigen.
Wat is het omgevingsplan?
In het omgevingsplan staan regels over activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Dit is de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. Omgevingsplan gemeente Oss bevat regels waarmee we de beperkte ruimte op een goede manier verdelen. Daarmee maken we ontwikkelingen mogelijk en beschermen we onze leefomgeving. Het omgevingsplan regelt bijvoorbeeld of u op een stuk grond mag bouwen. Dit is belangrijk om te weten als u een vergunning wilt aanvragen om te bouwen.
Waar gaat deze wijziging over?
De wijziging bestaat uit de volgende onderdelen:
- de structuur van het omgevingsplan in hoofdstukken, afdelingen en paragrafen;
- een algemene toelichting op het omgevingsplan;
- enkele basisartikelen (bijvoorbeeld begripsbepalingen);
- het verwerken van de al geldende Vangnetregeling in hoofdstuk 22 van het omgevingsplan; en
- regels voor bodemactiviteiten op voormalige stortplaatsen.
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Voor deze datum stonden regels voor bodemactiviteiten in of op voormalige stortplaatsen in de omgevingsverordening van de provincie Noord-Brabant. Het bevoegd gezag over voormalige stortplaatsen is op 1 januari 2024 overgegaan van de provincie naar de gemeente. Met deze wijziging neemt de gemeente vergelijkbare regels op in Omgevingsplan gemeente Oss. Zo moet er bijvoorbeeld een vergunning worden aangevraagd voor het graven in de bodem van een voormalige stortplaats.
Hoe betrekken we de omgeving bij de voorbereiding?
Voordat we overgaan tot wijziging van het omgevingsplan vindt een omgevingsdialoog plaats. Wij doen dat in overeenstemming met de uitgangspunten in de ‘Nota participatie onder de Omgevingswet'. De vorm van de omgevingsdialoog is altijd maatwerk.
Voor het onderdeel dat gaat over de regels voor bodemactiviteiten op voormalige stortplaatsen wordt een omgevingsdialoog gehouden. De eigenaren en de zakelijk gerechtigden van de gronden waar de nieuwe regels van toepassing zijn, informeren wij over de inhoud van deze regels en wat dit voor hen betekent. Zij krijgen de gelegenheid om hierover met ons in gesprek te gaan.
Voor de andere onderdelen vindt geen omgevingsdialoog plaats, omdat deze wijzigingen vooral technisch van aard zijn.
Wat is het vervolg?
Dit is uitsluitend een kennisgeving van het voornemen om een wijziging van het omgevingsplan voor te bereiden. Daarom liggen er op dit moment nog geen stukken ter inzage. U kunt geen zienswijzen indienen over het voornemen om het omgevingsplan te wijzigen.
Als het ontwerp van de wijziging omgevingsplan klaar is, legt de gemeente dat ter inzage. De gemeente maakt dit vooraf bekend in Oss Actueel, in het Gemeenteblad en op de gemeentelijke website www.oss.nl. Vanaf dat moment kunt u de stukken bekijken en daarop reageren met een zienswijze.
Hebt u nog vragen?
Bel dan met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Oss via telefoonnummer 14 0412.