Hoe krijgt Oss een nieuwe burgemeester?

Hoe krijgt Oss een nieuwe burgemeester?

Wobine Buijs-Glaudemans stopt als burgemeester van Oss. Onze gemeenteraad is daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester. Dit doen zij graag samen met u!

Vragenlijst

Uw mening is belangrijk in de zoektocht naar de nieuwe burgemeester. Waar moet diegene bijvoorbeeld echt aan voldoen? Wat vindt u belangrijke thema’s voor de nieuwe burgemeester? Dit kunt u aangeven in een online vragenlijst. Let op: u kunt de vragenlijst tot en met maandag 11 november invullen. We analyseren de resultaten van de ingevulde vragenlijsten. Deze analyse nemen we op in de profielschets.

Wat is een profielschets?

De profielschets is een uitgebreide vacaturetekst voor de nieuwe burgemeester. Deze beschrijft welke eigenschappen en kwaliteiten de nieuwe burgemeester moet hebben. De gemeenteraad stelt deze profielschets op. Zij gebruiken hier ook de resultaten uit de vragenlijst voor. De profielschets omschrijft daarnaast wat Oss voor gemeente is.

Tijdens een bijzondere raadsvergadering, op 11 december, overhandigt de raad de profielschets aan de commissaris van de Koning (CvdK). De raadsvergadering is openbaar. De raad nodigt u van harte uit om deze te volgen vanaf de publieke tribune.

We hebben een profielschets: en dan?

Zodra de vacature openstaat, kan iedere Nederlander hierop solliciteren. De CvdK bepaalt samen met de vertrouwenscommissie (een afvaardiging van de raad) welke kandidaten een uitnodiging krijgen voor een sollicitatiegesprek. De vertrouwenscommissie voert de sollicitatiegesprekken. Zij brengt advies uit aan de raad over de voorkeurskandidaten. De raad bespreekt dit advies in een besloten raadsvergadering. Zij stellen een aanbeveling vast met daarop de namen van de twee beste kandidaten in volgorde van voorkeur. Alleen de naam van nummer één wordt openbaar gemaakt; de tweede naam blijft geheim.

De CvdK stuurt de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De minister laat de voorkeurskandidaat screenen. Dat betekent dat de AIVD en de Belastingdienst een onderzoek doen naar deze persoon. De minister stelt de Koning voor om de kandidaat te benoemen. Hij volgt hierbij in principe de aanbeveling van de raad. De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit.

De commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester in een openbare vergadering van de gemeenteraad. Vóór de zomervakantie weten we wie de nieuwe burgemeester van de gemeente Oss wordt.