HERSTELBESLUIT BESTEMMINGSPLAN ‘BUITENGEBIED OSS - 2020’ (EX ARTIKEL 8.51d Awb)

De gemeenteraad van Oss heeft op 12 december 2024 op basis van artikel 8.51d van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een herstelbesluit genomen over het bestemmingsplan ‘Buitengebied Oss - 2020’. Hieronder staat wat dit betekent. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke ruimtelijke functies (‘bestemming’) een gebied, terrein of een perceel grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.
De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening.

Waar gaat het herstelbesluit bestemmingsplan ‘Buitengebied Oss - 2020’ over?

De gemeenteraad heeft op 16 april 2020 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Oss – 2020’ vastgesteld. Het bestemmingsplan ‘Buitengebied Oss – 2020’ voorziet in een integrale herziening van de bestemmingsplannen voor het buitengebied van de gemeente Oss. Daarnaast wordt voorzien in een actuele passende regeling voor bestaande situaties en worden er diverse ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
Tegen het bestemmingsplan hebben verschillende belanghebbenden beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling).
De Afdeling heeft op 10 juli 2024 (tussen)uitspraak gedaan over deze beroepen. De Afdeling heeft zeven beroepen (deels) gegrond verklaard en bepaalde dat de gemeenteraad hiervoor binnen zesentwintig weken een nieuw besluit moet nemen. De Afdeling heeft hierbij de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ toegepast (artikel 8:51d van de Awb). De gemeenteraad heeft hiermee de opdracht gekregen om het bestemmingsplan ‘Buitengebied Oss – 2020’ te herstellen, zonder dat de gehele bestemmingsplanprocedure opnieuw gedaan hoeft te worden.

Het herstelbesluit heeft betrekking op:

  • Het perceel Munlaan 15 in Oss
  • Het perceel Steegeindstraat 2 in Lithoijen
  • Het perceel Hertog Janstraat 38 in Lith
  • Het perceel Heistraat 10 in Berghem
  • Het perceel Platerstraat 2-4 in Lith
  • Artikel 3.4 van de planregels
  • Artikel 37.2 onder c van de planregels

U kunt het herstelbesluit en de overige stukken bekijken

U kunt vanaf donderdag 19 december 2024 tot en met donderdag 30 januari 2025 de volgende stukken bekijken:

  • het herstelbesluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan
  • het aangepaste bestemmingsplan
  • andere stukken over het bestemmingsplan, zoals de toelichting

U kunt deze stukken bekijken:

  • op de landelijke website https://omgevingswet.overheid.nl (onderdeel ‘Regels op de kaart’)
  • (op afspraak) digitaal bij de balie Bouwen, Milieu en Leefomgeving in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss. U moet hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 14 0412. U kunt een afspraak maken voor elke werkdag (maandag tot en met vrijdag) tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op https://digitaleplannen.nl/0828/.
Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0828.BPbuitengeboss2020-VG03.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met de wijzigingen in het bestemmingsplan?

Bent u het niet eens met het herstelbesluit? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van vrijdag 20 december 2024 tot en met donderdag 30 januari 2025.

U kunt alleen beroep instellen als u belang hebt bij de wijzigingen zoals opgenomen in het herstelbesluit. Er kan uitsluitend beroep worden ingesteld tegen de onderdelen die deel uitmaken van dit herstelbesluit.

U stuurt uw beroepschrift aan:
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019
2500 EA DEN HAAG

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Stelt u uiterlijk 30 januari 2025 beroep in? Dan kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak doet over uw beroep. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.
De Voorzieningenrechter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is.

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en hoeveel dit kost.

Wanneer treden de wijzigingen die zijn aangebracht in het bestemmingsplan in werking?

De wijzigingen die zijn aangebracht in het bestemmingsplan treden in werking op 31 januari 2025. Maar ze treden nog niet in werking als er iemand vóór 31 januari 2025 een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met mevrouw C. Rollfs of Roelofs van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer 14 0412.