BESTEMMINGSPLAN ‘MEANDERENDE MAAS - 2022’

Laatst gewijzigd op: 20-05-2024

De gemeenteraad van Oss heeft op 11 april 2024 het bestemmingsplan ‘Meanderende Maas – 2022’ vastgesteld. Hieronder staat wat dit betekent. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke ruimtelijke functies (‘bestemming’) een gebied, terrein of een perceel grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.
De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening.

Waar gaat het bestemmingsplan ‘Meanderende Maas – 2022’ over?

Het bestemmingsplan ‘Meanderende Maas – 2022’ maakt de verbetering van de historische Maasdijk tussen vestingstadje Ravenstein en de stuw bij Lith aan de Brabantse zijde mogelijk, geeft de Maas meer ruimte en het maakt de ontwikkeling van het plangebied mogelijk.

Het plangebied ligt ten zuiden van de Maas in de uiterwaarden tussen Ravenstein en Lith. Het gehele project ‘Planuitwerking van de Meanderende Maas Ravenstein - Lith‘ behelst de planuitwerking van 26 km versterking van de dijk tussen Ravenstein en Lith, het treffen van verruimingsmaatregelen in de Maas tussen genoemde plaatsen en de landschappelijke inrichting van 600 ha aan rivier en uiterwaarden aan de zuidzijde tussen Ravenstein en Lith.

Procedure

Het besluit is nodig voor de dijkversterking in het kader van het project Meanderende Maas, waarvoor het waterschap Aa en Maas een projectplan Waterwet heeft opgesteld. Omdat het hier een primaire kering betreft is op het project de coördinatieregeling als bedoeld in hoofdstuk 5, paragraaf 2, van de Waterwet van toepassing.
Daarnaast is het besluit nodig in verband met de herinrichting van de uiterwaarden die in het project is voorzien. Omdat de coördinatieregeling van de Waterwet niet kan worden toegepast op projectplannen die betrekking hebben op de herinrichting van uiterwaarden, hebben Provinciale Staten van Noord-Brabant op 14 oktober 2022 besloten tot toepassing van de provinciale coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, Wet ruimtelijke ordening (Wro).

De bedoeling van beide coördinatieregelingen is om de voorbereiding en bekendmaking van alle besluiten die voor de uitvoering van het project nodig zijn, inclusief de eerdere gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop, alsook het indienen van beroep daartegen, voor de verschillende besluiten op elkaar af te stemmen en gelijktijdig te doen plaatsvinden. Op beide coördinatieprocedures is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing. Dit houdt in dat alle besluiten eerst als ontwerpbesluit ter inzage zijn gelegd en pas daarna definitief zijn vastgesteld.

Zienswijzen

Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken hebben op grond van de Algemene wet bestuursrecht van 17 augustus tot en met 27 september 2023 ter inzage gelegen. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de terinzagelegging op de gebruikelijke wijze, via www.officielebekendmakingen.nl, bekendgemaakt. Eenieder kon gedurende een termijn van zes weken eventuele zienswijzen over het ontwerpbesluit indienen bij Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Alle zienswijzen zijn vervolgens doorgestuurd naar de bevoegde instantie.
In totaal zijn er 121 zienswijzen ingediend. Definitieve besluitvorming naar aanleiding van deze ingediende zienswijzen heeft plaatsgevonden op basis van de overwegingen die terug te vinden zijn in de “Nota van Antwoord zienswijzen Project Meanderende Maas”. Voor een overzicht van de ingediende zienswijzen kan deze Nota van Antwoord geraadpleegd worden. De indieners van de zienswijzen zijn persoonlijk op de hoogte gesteld van de definitieve besluitvorming en de vindplaats van de door hen ingediende zienswijze(n) en de beantwoording daarvan binnen de Nota van Antwoord.

Het bestemmingsplan wijkt af van het ontwerpbestemmingsplan

Van 17 augustus tot en met 27 september 2023 kon u reageren op het ontwerp van het bestemmingsplan. Het vastgestelde bestemmingsplan is op een aantal punten anders dan het ontwerpbestemmingsplan. De verschillen staan vermeld in een ‘Nota van Antwoord zienswijzen Project Meanderende Maas’.

U kunt het bestemmingsplan en de overige stukken bekijken

De besluiten en de bijbehorende relevante stukken zijn in te zien met ingang van donderdag 23 mei 2024 tot en met donderdag 4 juli 2024 op de volgende wijze:

  • De site van het project Meanderende Maas: via www.meanderendemaas.nl/terinzage
  • Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan van de gemeente Oss zijn ook in te zien op de landelijke sites voor alle ruimtelijke plannen, www.ruimtelijkeplannen.nl en www.omgevingswet.overheid.nl, onder ‘Regels op de kaart’ via de codes NL.IMRO.0828.BPmeandrndmaas2022-VG01, resp. NL.IMRO.OVmeandrndmaas2022-VG01
  • De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op https://digitaleplannen.nl/0828/. Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0828.BPmeandrndmaas2022 -VG01.
  • De omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan van de gemeente Oss is ook in te zien op de eerdergenoemde landelijke website via de code NL.IMRO.0828.OVmeandrndmaas2022-VG01.
  • De stukken zijn op afspraak digitaal in te zien op het kantoor van de bevoegde instanties. Neem voor het maken van een afspraak contact op via info@meanderendemaas.nl.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan?

Bent u het niet eens met het bestemmingsplan? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van vrijdag 24 mei tot en met donderdag 4 juli 2024.

U kunt alleen beroep instellen als u:

  • belang hebt bij het bestemmingsplan, of
  • hebt gereageerd (een zienswijze hebt ingediend) op het ontwerpbestemmingsplan.

Voor het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan geldt nog het volgende.
Op het besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

  • u uw beroepsgronden in het beroepschrift moet opnemen
  • uw beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, als u binnen de beroepstermijn geen gronden indient, en
  • u deze gronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunt aanvullen

U stuurt uw beroepschrift aan:
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019
2500 EA DEN HAAG

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Stelt u uiterlijk 4 juli 2024 beroep in? Dan kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak doet over uw beroep. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.
De Voorzieningenrechter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is.

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en hoeveel dit kost.

Wanneer treedt het bestemmingsplan in werking?

Het bestemmingsplan treedt in werking op 5 juli 2024. Maar het treedt nog niet in werking als er iemand vóór 5 juli 2024 een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

Hebt u nog vragen?

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via info@meanderendemaas.nl. Op 4 en 6 juni 2024 zijn er tussen 16.00 en 20.00 uur inloopbijeenkomsten bij gemeenschapshuis Acropolis, Broeder Everardusplein 1, in Megen. Iedereen die vragen heeft over de terinzagelegging van de besluiten en vergunning, kan hier terecht.