Brand bij logistiek bedrijf Vice Versa

Laatst gewijzigd op: 17-05-2024

Bij logistiek bedrijf Vice Versa aan de Kanaalstraat 15 in Oss is op 3 mei brand uitgebroken in een koelcel.

Bij logistiek bedrijf Vice Versa aan de Kanaalstraat 15 in Oss is op 3 mei brand uitgebroken in een koelcel. De brand bij Vice Versa is grotendeels geblust. De brandweer is niet meer actief, een particuliere bedrijfsbrandweer heeft het overgenomen. Door de smeulende materialen die er liggen, is het risico van nieuwe brandjes nog niet helemaal weg. Het nablussen en opruimen gaat zeker nog een paar weken duren. Onze grootste zorg is nu de inhoud van het afgebrande gebouw. De levensmiddelen bederven en dat gaat een flinke stank geven. De gemeente heeft Vice Versa opgedragen om zo snel mogelijk het gebouw leeg te maken.

Wat betekent dit voor de omwonenden?
De komende dagen kunnen omwonenden, afhankelijk van de windrichting, veel last hebben van de stank van bedervende levensmiddelen. Geur kan zeer hinderlijk zijn. Mensen kunnen er flink misselijk van worden. Dat is een natuurlijke en tijdelijke reactie. Vice Versa en anderen kunnen dat helaas niet voorkomen. Blijf ramen en deuren sluiten als dat nodig is en ventileer als dat weer kan.

Statement burgemeenster Buijs - Glaudemans (10 mei 2024)

Ga direct naar de veel gestelde vragen en antwoorden.

Nog meer vragen?

We merken dat veel mensen vragen hebben. We hebben als gemeente (en als GGD, Omgevingsdienst en Veiligheidsregio) nog niet overal antwoord op.
We kunnen helaas niet iedereen persoonlijk antwoorden, maar de antwoorden die we hebben zetten we op deze site, bij veelgestelde vragen en antwoorden. Als u andere vragen hebt, of u maakt zich grote zorgen, stuur dan een mail aan nafasebrand@oss.nl.

Via onderstaand liveblog houden we u op de hoogte:

vrijdag 17 mei
17.00 uur: De bewoners van drie adressen in de Vechtstraat hebben vandaag te horen gekregen dat zij weer terug kunnen keren naar hun woning.

13:00 uur: Op pinksterzaterdag 18 mei gaan de sloopwerkzaamheden nog onverminderd door. Daarna is het even wachten, omdat we de materialen die bij de sloop vrij komen niet kwijt kunnen. Op zondag en Tweede Pinksterdag wordt er dus niet gesloopt. Op dinsdag weer wel.

maandag 13 mei
Er wordt nog steeds hard gewerkt om het terrein zo snel mogelijk op te ruimen. Hierbij wordt er ook nog steeds nageblust. De prioriteit blijft bij het verwijderen van de levensmiddelen en de sloopwerkzaamheden, zodat het terrein weer veilig kan worden voor de direct omwonenden.
Omdat er al langere tijd geen afwijkende waardes worden gevonden in de luchtkwaliteit is de brandweer gestopt met de dagelijkse luchtmetingen.

zaterdag 11 mei
Er worden elke dag sinds de brand metingen gedaan met betrekking tot de luchtkwaliteit. Hierbij worden géén afwijkende waardes gemeten.

vrijdag 10 mei
9.00 uur: De sloop- en opruimwerkzaamheden van het gebouw zijn in volle gang. De ongediertebestrijding is ingezet om te voorkomen dat er ongedierte op het terrein afkomt. Particulieren mogen vanaf vandaag hun gras waar deeltjes van de brand in zitten afgeven bij het Duurzaamheidsplein in Oss.

donderdag 9 mei
De nabluswerkzaamheden zijn ook tijdens Hemelvaart doorgegaan.

woensdag 8 mei
17:00 uur: Sloopbedrijf Gubbels is gestart met de sloop en het afvoeren van de resten. Een groot deel ervan is levensmiddelen. Vleesproducten gaan als eerste het bedrijf uit, omdat deze de meeste overlast veroorzaken. Al het bluswater van de brand is apart opgevangen en opgeslagen. Dit wordt bemonsterd op de kwaliteit van het water. Op basis daarvan wordt het afgevoerd naar plekken waar het op een juiste manier verwerkt kan worden.

dinsdag 7 mei
17:00 uur:
De brand bij Vice Versa is bijna geblust. Door de materialen die er liggen, is het risico van smeulen en nieuwe brandjes nog niet helemaal weg. De brandweer is niet meer actief, bedrijfsbrandweer heeft het nu overgenomen

maandag 6 mei
18.00 uur: Het grootste deel van het gebied rond de brand van Vice Versa is weer vrijgegeven. Er hangt nog wel rook, maar deze levert geen grote risico’s op voor de gezondheid. Rook is nooit helemaal zonder risico’s, maar deze zijn nu alleen in de Vechtstraat nog te groot om die straat helemaal vrij te geven. Op andere plekken mag iedereen weer komen. Rook en geur kan wel nog wel onprettig zijn. Gemeente, brandweer en GGD monitoren continu op gevaarlijke stoffen. Als de normen overschreden worden, nemen we maatregelen. Er mag ook gewoon buiten gesport worden, als je geen last hebt van de rook. Als de wind draait en je krijgt toch last van rook of geur, stop dan gewoon even met sporten.

Geuroverlast kan gezondheidseffecten geven, denk aan hoofdpijn, misselijkheid, geur die “op de keel slaat”. Meer achtergrondinformatie over gezondheidseffecten van geur is te vinden op de website de GGD Leefomgeving: Geurhinder (ggdleefomgeving.nl)
Vee mag weer naar buiten. Boeren en houders van hobbydieren kunnen zelf de afweging maken voor de risico’s. Het advies is om gras waar grotere glasdeeltjes liggen te maaien en af te voeren. Boeren kunnen als ze willen contact opnemen met de Gezondheidsdienst voor Dieren voor advies.

15.30 uur: Het bedrijventerrein is weer bijna helemaal open. Bedrijven mogen weer klanten ontvangen. Alleen aan de (afgesloten) Vechtstraat zijn nog wat bedrijven gesloten.

zondag 5 mei

21.00 uur: gemeente heeft bedrijven en ondernemers in de panden rondom Vice Versa (Vechtstraat, IIsselstraat, Kanaalstraat) geïnformeerd dat zij hun bedrijfspanden weer in kunnen. Maar zolang er nog brand woedt, blijft het advies om liever ergens anders te werken. De rook en stank kunnen hinderlijk zijn. Als ze er toch werken, adviseert de gemeente om ramen en deuren gesloten te houden. Zij kunnen maandag nog geen klanten ontvangen.

20.30 uur: Omwonenden van Vice Versa uit de Vechtstraat zijn op het gemeentehuis geïnformeerd. Inwoners van de oneven nummers, die rechtstreeks met hun achterkant grenzen aan het pand, mogen de komende periode hun huizen nog niet in. Dat is vanwege hun veiligheid. Het pand van Vice Versa kan instorten. De omwonenden konden onder begeleiding van de brandweer spullen uit hun huis halen. De meesten vonden via familie of op andere manier tijdelijk opvang. Waar nodig heeft de gemeente opvang voor hen geregeld.
De even nummers van de Vechtstraat zijn weer vrijgegeven. Dat is aan de overkant van de straat. Wel adviseert de gemeente om als dat kan toch nog ergens anders onderdak te regelen. Dat geldt zolang er nog brand woedt, vanwege de rook en stank. Lukt dat niet, dan ramen en deuren gesloten houden.

19.00 uur: Het nablussen gaat naar verwachting nog twee tot drie dagen duren. De boodschap is nog steeds: als u overlast van rook of stank ervaart, sluit dan ramen en deuren en zet de ventilatie uit.

15.00 uur
: De brandweer is momenteel nog bezig met nablussen. Dit levert mogelijk rookoverlast op. Daarnaast kunt u stankoverlast ervaren door de restanten van de levensmiddelen die in de afgebrande hallen lagen opgeslagen. Als u overlast van rook of stank ervaart, sluit dan ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Als de wind draait, kan het zijn dat de lucht buiten weer schoner is dan binnen. Ventileer dan de woning of het bedrijf. De overlast van rook en geur kan nog wel even blijven en soms tijdelijk erger worden.

zaterdag 4 mei
22.00 uur
: De brand bij logistiek bedrijf Vice Versa aan de Kanaalstraat is onder controle, maar nog niet volledig geblust. De brandweer is naar verwachting nog de hele nacht bezig met blussen. Dit kan leiden tot rookoverlast. Ook op zondag 5 mei kan er nog sprake zijn van rookoverlast. Door blusslangen op het wegdek is het gebied rondom de Kanaalstraat bovendien niet, of lastig bereikbaar.
Mocht u rook- of roetschade opmerken in uw woning of bedrijfsgebouw, dan verzoeken wij u om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij..

17:30 uur: De brand is zoals gemeld onder controle. Het nablussen gaat nog langere tijd duren. Er is nog overlast door de rook, mede door de draaiende wind. Houd ramen en deuren daarom nog steeds zoveel mogelijk gesloten en blijf uit de rook.

11.30 uur: Het weer gaat veranderen., hierdoor komt er mogelijk rookoverlast In de Maaskade, Diezenstraat en Dommelstraat. Werkt of woont u in de gebied dan ramen en deuren sluiten en bij overlast het rookgebied verlaten.

9.09 uur: De brand is onder controle.

03.00 uur: De brand is nog niet onder controle. De volgende update volgt om 06.00 uur in de ochtend.

02.50 uur: Vannacht rijden er zo’n 60 vrachtwagens door Oss. Deze staan nu in de rook op het bedrijventerrein en worden verplaatst naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis in Oss.

vrijdag 3 mei
23.30 uur: De brand woedt nog steeds. Zo’n 250 brandweerlieden zijn bezig de brand te bestrijden. Ze doen er alles aan om overslag naar de naastgelegen hal te voorkomen.

22.48 uur: De brandweer doet er alles aan om te voorkomen dat de brand overslaat naar de naastgelegen bedrijfshal. Er zijn extra eenheden opgeroepen om te zorgen dat dit gaat lukken.

22.32 uur: Een bericht voor agrariërs; het is belangrijk om het vee tot nader bericht binnen te houden. Dit vanwege de rook en neervallende deeltjes. Deze deeltjes zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar misschien wel voor dieren als die het opeten.

22.09 uur: Omwonenden geven aan dat ze allerlei rondvliegende deeltjes van de brand in hun tuin, op het dak of weiland aantreffen. Wil je deze deeltjes opruimen, doe dat dan met stevige handschoenen, want de deeltjes kunnen scherp zijn. Gooi ze daarna in de afvalcontainer. Wanneer je de deeltjes met je blote handen opraapt, was dan daarna goed je handen.

20.30 uur: Een deel van de loods van Vice Versa is ingestort.

20.00 uur: Er is een tweede bewonersbijeenkomst geweest, waar ook burgemeester Wobine Buijs bij aanwezig was. Vijf mensen die in de directe omgeving wonen kunnen vanwege de rook niet thuis overnachten.

18.55 uur: De brand is uitslaand en zorgt voor veel rook.

18:30 uur: De brandweer meldt dat het vuur nog niet onder controle is.

18.24 uur: In verband met de rookontwikkeling is het NL-Alert van 17:37 uur naar een groter gebied verzonden.

17.37 uur: Er is een NL-Alert verzonden met de volgende tekst: “Brand met veel rook op de Kanaalstraat in Oss. Blijf uit de rook! Sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit. Meer informatie op www.oss.nl.”

15.30 uur: Er is een bijeenkomst georganiseerd voor direct omwonenden. Zij zijn geïnformeerd over de situatie.

14.20 uur: Het blussen is ingewikkeld. De temperatuur in het pand is -20 graden Celsius. Hierdoor bevriezen de brandslangen en is de vloer spekglad geworden door het bluswater. Er wordt een blusrobot ingezet.

04.30 uur: Brand gemeld in het vrieshuis van bedrijf Vice Versa in Oss.